Financiering en kosten

Bij Zonnescholen maak je deel uit van een gezamenlijke ambitie en aanpak. Deelname aan het project betekent begeleiding van A tot Z, maar alleen waar nodig: de deelnamekosten worden per stap verrekend. Bovendien wegen de kosten voor deelname ruimschoots op tegen de voordelen van ontzorging, want door de schaal van het project worden de zonnepanelen aangeboden voor een scherpe prijs. 

We werken samen met een installateur, die op basis van onze specificaties precies de juiste zonnestroominstallatie aanbiedt voor een scherpe prijs. Deze installateur wordt momenteel opnieuw geselecteerd op basis van een Europese Aanbesteding. De totale kosten die wij hebben om deze installateur te verwerven belasten wij door aan de scholen die hiervan gebruik gaan maken. Omgerekend komt dit neer op gemiddeld 2 cent per Wattpiek, maximaal 500 euro excl. btw per school welke gebruik wil maken van deze mantelovereenkomst. 

De investeringskosten van een zonnestroominstallatie verschillen per locatie, bij iedere school wordt maatwerk geleverd. Gemiddeld kost een zonnestoominstallatie via Zonnescholen op het moment gemiddeld €0,65 tot €0,95 excl. btw per Wattpiek, inclusief 15 jaar onderhouds- en prestatiegarantie. Voor 60 panelen van 325 Wattpiek per stuk kost dit rond de €18.000. Het exacte bedrag wordt in stap 3 vastgelegd in een offerte. Vervolgens verdient een zonnedak zichzelf terug in 6 tot 9 jaar tijd, terwijl deze zeker 25 jaar meegaat. Trouwens, bij Zonnescholen gaat duurzaamheid verder dan zonnepanelen op het dak! Met een lespakket, gevelbordje en feestelijke opening maken we leerlingen bewuster van de wereld om zich heen.

Voor de technische advisering (daksterkte en opleveringskeuring) werken we nauw samen met onze technisch partner Royal HaskoningDHV. Indien een dakonderzoek nodig is wordt deze in overleg uitgevoerd tussen stap 1 en 2 tegen kostprijs.  

Financiering nodig?

Sinds medio 2019 bestaat de Scholen Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds. Voor schoolbesturen die hulp kunnen gebruiken met de financiering van zonnepanelen (maar ook isolatie, ledverlichting en energiemanagement) biedt deze lening een goede oplossing. De lening kan aangevraagd worden bij Stichting Schooldakrevolutie, een organisatie die landelijk campagne voert om meer schooldaken te beleggen met zonnepanelen. Zonnescholen is partner van Schooldakrevolutie en deelnemers aan het Zonnescholen-project worden door ons geholpen bij het regelen van de lening.