Zonnescholen in 2019: terugblik!

We blikken terug op 2019: het jaar waarin Zonnescholen flink groeide, we scholen met toffe maatwerkopdrachten hielpen, en duurzame samenwerkingen aangegaan zijn.

Januari begon feestelijk met de officiële opening van 76 zonnepanelen op het dak van De Phoenix in Zwolle. In maart bevestigden we onze samenwerking met Stichting Schooldakrevolutie: we zijn nu officieel een uitvoeringspartner! In de tussentijd installeerde Tenten Solar zonnepanelen op de schooldaken van Stichting Roobol en vonden de periodieke opleveringskeuringen door Royal HaskoningDHV plaats.


Er werden veel gevelbordjes verstuurd naar de nieuwe Zonnescholen, en we vierden feest bij Friese scholen. In april namen de kinderdirecteur en de wethouder de 60 zonnepanelen van de Burgerschool officieel in gebruik. In de meivakantie werd de installatie van zonnepanelen op een sedumdak voltooid: een heel bijzonder project. Op het groene sedumdak van De Opdracht in Ureterp liggen nu 198 zonnepanelen, en het resultaat ziet er prachtig uit. Dit werd uitgebreid gevierd en daar waren wij natuurlijk bij.

Toffe opdrachten, vragen en kennismakingen kwamen langs. Zo verleende de gemeente Aa en Hunze ons deze zomer opdracht om haar basisscholen te begeleiden. Dit neemt een drempel voor scholen weg, wat vaak net het duwtje in de rug is dat nodig is. Bij de coöperatieve vereniging Breedsaam in Breda denken we mee over het beheer van de energiecontracten en de gezamenlijke aanpak van verduurzamingsmaatregelen. Ook weten we inmiddels alles van LED-verlichting, want zonnepanelen zijn een goed idee, maar het is nóg beter als eerst overbodig energieverbruik wordt aangepakt! En Zonnescholen werd mede-ondertekenaar van de duurzame scholenmaatregel van Stichting Urgenda.

Ook stond 2019 in het teken van nieuwe collega’s en de uitbreiding van Zonnescholen. Grytsje en Jolanda versterken het team om zo nóg meer scholen te kunnen helpen. Dat vraagt om meer ruimte, dus we zijn verhuisd! Sinds 1 november hebben we samen met Zon Op Alle Daken, de Groene Fiscalist en Green Connections een nieuw kantoor in Groningen.

Wij hebben zin in het nieuwe jaar waarin we de nieuwe Europese aanbestedingsronde voor zonnepanelen organiseren. Door een collectieve Europese aanbesteding te organiseren voor meerdere schoolbestuurders tezamen, kan schaalvoordeel wordt bereikt en voldoen de scholen aan de aanbestedingsplicht. De eerste besturen hebben zich al aangemeld. Voordat het zover is, gaan we eerst genieten van een welverdiende kerstvakantie. Wij wensen jullie fijne dagen en een heel zonnig 2020 toe!