Vragen? Bel Vera! +31(0)6 40080306

Hoe wordt mijn school een Zonneschool?

De school verduurzamen en de energierekening verlagen door je eigen energie op te wekken? Heel veel scholen willen dat wel, maar weten niet hoe. En juist bij scholen is het van belang dat techniek, garanties, vergunningen, verzekering, belasting en natuurlijk veiligheid goed geregeld worden. Zonnescholen biedt precies dát waar schoolbesturen naar op zoek zijn!

Kosten projectbegeleiding en investering

Bij Zonnescholen maak je deel uit van een gezamenlijke ambitie en aanpak. Deelname aan het project betekent begeleiding van A tot Z, maar alleen waar nodig: de deelnamekosten worden per stap verrekend. Bovendien wegen de kosten voor deelname ruimschoots op tegen de voordelen van ontzorging, want door de schaal van het project worden de zonnepanelen aangeboden voor een scherpe prijs. De kosten van volledige projectbegeleiding bedragen €3150,- per locatie.

De investeringskosten van een zonnestroominstallatie verschilt per locatie, bij iedere school wordt maatwerk geleverd. Gemiddeld kost een zonnestoominstallatie via Zonnescholen op het moment gemiddeld €1,00 tot 1,10 excl. btw per Wattpiek, inclusief 15 jaar onderhoud en prestatiegarantie. Voor 60 panelen van 310 Wattpiek per stuk kost dit rond de €20.000. Het exacte bedrag wordt in stap 3 vastgelegd in een offerte. Vervolgens verdient een zonnedak zichzelf terug in 6 tot 9 jaar tijd, terwijl deze zeker 25 jaar meegaat. Trouwens, bij Zonnescholen gaat duurzaamheid verder dan zonnepanelen op het dak! Met een gevelbord, een lespakket en feestelijke opening maken we leerlingen bewuster van de wereld om zich heen.

Meer weten over Zonnescholen? Neem dan contact met ons op!

Zonneschool in vier stappen

Stap 1: Bij de intake bespreken we de aanpak die past bij jouw school en vragen we om een aantal gegevens. We doen een quickscan om te kijken of het schooldak voldoende zonlicht vangt en of het sterk genoeg is. Eventueel doen we een aanvullende daktoets. Uitkomst is een korte rapportage waarin we de geschiktheid van het dak beoordelen en een beeld van de kosten en opbrengsten en aanvullende aandachtspunten aangeven.

Stap 2: Om alle eisen, wensen en aandachtspunten in beeld te krijgen werken we nu aanvullende zaken uit, zoals vergunningen, subsidies, energie-aansluiting, financiering, verzekering, belastingen, technische zaken en energiegebruik. Hiermee krijgt de school een Zonnepaspoort!

Stap 3: De leverancier maakt een projectplan met daarin de ligging en montage van de zonnepanelen. Als het nodig is vragen we offertes aan bij meerdere partijen of organiseren we een aanbesteding. Het schoolbestuur ontvangt een offerte voor de zonnestroominstallatie. Indien akkoord, start de uitvoering.

Stap 4: Na de opleveringskeuring regelen we het educatief pakket, een feestelijke opening en de btw-teruggaaf. Tot slot zorgen we voor een overzichtelijk dossier met alle info voor een zorgeloze Zonneschool!

Financiering

Sinds medio 2019 bestaat de Scholen Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds. Voor schoolbesturen die moeite hebben met de financiering van zonnepanelen (maar ook isolatie, ledverlichting en energiemanagement) met eigen middelen biedt deze lening een goede oplossing. De lening kan aangevraagd worden bij Stichting Schooldakrevolutie, een organisatie die landelijk campagne voert om meer schooldaken te beleggen met zonnepanelen. Zonnescholen is partner van Schooldakrevolutie en deelnemers aan het Zonnescholen-project worden door ons geholpen bij het regelen van de lening.